Pochvala od profesorky bylinkářství
Letos chodím na hodiny Bylinkářství. Bylinky mě zajímaly už od malička, protože můžou lidem pomáhat, a taky léčit. Mají velkou moc.
Nedávno jsme dostali od paní profesorky Jadzii Kaiteny, která nás Bylinky učí, domácí úkol.
Vašim úkolem bude, najít a popsat vlastními slovy, jak byste postupovali při výrobě pampeliškového jarního salátu nebo čehokoli jiného, dobrého, kde je obsažena pampeliška. Přeji hodně štěstí při hledání v knihovně.
Jednoduché zadání, pohodička. Zalezla jsem do naší školní knihovny, prolistovala několik knížek, našla odpovědi a napsala úplně obyčejný úkol. Odevzdala jsem ho paní profesorce a pustila jsem úkol z hlavy.
Tady ho máte:
Ahoj sestřenko
Minulý týden jsem zažila super akci. Před polednem, kdy jsou květy nejvíce rozvité, jsme vyrazili s naší kolejní na menší procházku. Měli jsme za úkol natrhat každý 300 květů pampelišek. Umíš si představit, jak courám po louce, trhám květy pampelišek a ještě k tomu je musím počítat, abych jich měla přesně 300?
Samozřejmě, že jsem každou chvíli zapomněla, kolik jich už mám natrhaných, a musela jsem je znovu několikrát počítat. Šílený.
Když jsme se vrátili zpět do školy, rovnou jsme si to namířili do jednoho ze školních skleníků, kde naše kolejní vyrábí z bylinek léčivé lektvary a masti.
Každý z nás si našel místo u velkého dřevěného stolu a oblékl si ochranný plášť. Já si teda uniformu zašpinit nechtěla.
Podle rad profesorky, jsme pampelišky opatrně propláchli pod tekoucí vodou, pro případ, kdyby v nich zůstali nějací broučci, a vložili je do kotlíku.
Poté nám profesorka rozdala každému dva citrony a my z nich vymačkali šťávu a nalili ji do kotlíku na květy pampelišek. V odměrce jsme si naměřili necelý litr vody, nalili jsme ho také do kotlíku a celou směs krátce povařili. Když nám voda jemně zhnědla, kotlíky jsme odstavili, směs nechali vychladnout a na celý den jsme je schovali do tmavého a pěkně studeného kamrlíku vedle naší pracovny.
Druhý den jsme naše kotlíky vyndali z chladné místnosti. Druhý kotlík jsme přikryli kusem plátna a směs z pampelišek jsme přes něj přecedili.
Poté jsme do šťávy nasypali 1 a půl kilo cukru. Nad tím množstvím jsem nevěřícně zírala. Kotlíky jsme poté postavili nad kahany a šťávu jsme půl hodiny vařili a míchali, dokud nezhoustla a nedostala krásnou zlatavou barvu.
Zhoustlou šťávu jsme pak nalily do malých džbánků, které jsme pevně uzavřeli. Byla by to fakt škoda, kdyby se sirup vylil.
Samozřejmě, že jsme i ochutnali. A věř mi, že se ještě teď oblizuju až za ušima.
Jestli chceš, tak si tuhle lahůdku zkus taky vyrobit. Fakt to stojí zato.
Pá a napiš, jak se ti sirup povedl. Tery
Jaký bylo moje překvapení, když jsem si později přečetla hodnocení od paní profesorky.
Známka: V
Vyjádření profesora: Fíha, výborná práce
A navíc mi přišla ještě sovička s pochvalou.
Uděluji pochvalu za jediný opravdu originální a rozepsaný 4. domácí úkol z bylinek prvního ročníku
Jadzia Kaitena, 11. 05. 2014
Věřte mi, že jsem na to zírala s otevřenou pusou.